Voeding en sport. Het is tegenwoordig een heel doolhof geworden. Iedereen zegt iets anders. Nog sterker: spreekt elkaar tegen! En toch is voeding even belangrijk als training als het gaat over prestaties of conditieverbetering.

Voeding zorgt voor de nodige energie. Het is onze brandstof. Daarnaast heeft voeding nog een hele reeks andere belangrijke taken met betrekking tot training. Juiste voeding (of foute) zorgt voor een optimale fitheid (of vermoeidheid) ,opbouw en recuperatie. Een optimale voeding voorkomt o.a overtraining, uitputting tijdens de inspanning, uitdroging , maag- en darmproblemen. Ook allemaal factoren die bijdragen tot een goede prestatie of conditieverbetering. Een juist uitgebalanceerde voeding zorgt voor een goede lichaamssamenstelling en spieropbouw en –herstel. Juist eten is dus van even groot belang als juist trainen!

Gezonde voeding is de basis van eigenlijk zowat alles. Maar eerst moet duidelijk wat een goed voedingspatroon inhoudt, voor we het hebben over optimale energievoorziening bij wedstrijden, zware tochten of trainingen. Je lichaam moet immers vertrekken van gezonde energie en bouwstenen voor er sprake kan zijn van zware inspanningen.

Raad en advies inzake voeding en SPORTvoeding wordt verzorgd door Raf Van Dyck.